Enllaç Asterisk – 3CX (free edition)

Aquest tema el tenia que tocar més prompte o més tard si volia enllaçar les dos centraletes (ma casa en Elastix i casa ma tia en 3CX) i sí que vull enllaçar-les. Havera sigut més fàcil si les 2 foren Asterisk, si les 2 haveren sigut 3CX, l’enllaç es configuraria igual (supose jo). Estic parlant de la versió 3CX free edition, en la completa si que es poden fer enllaços troncals entre centrals 3cx.
Problema de fer l’enllaç de la forma que indique: Quan des d’una extensió de l’Asterisk es crida a una extensió de la 3CX, en aquesta es veu la extensió que li crida, però si és del revés en el terminal connectat a l’Asterisk sempre apareixerà la mateixa extensió (que és la que associa la 3CX a l’asterisk).

Com anem a fer l’enllaç?
Realment no es fa un enllaç, sino dos enllaços, un per a comunicar 3CX amb Asterisk i l’altre per a comunicar Asterisk amb 3CX.

– Primer es creen dos extensions SIP, una en cada central, anem a posar per a l’exemple que asterisk utilitza el rang de 200 – 299 i 3CX el de 100 – 199, així que creem la 100 en 3cx i la 200 en Asterisk.

-Ara es crea un nou proveedor VOIP en la central 3cx de la clase Generic SIP Trunk amb les següents dades:

Servidor VOIP: La IP del servidor Asterisk

Número externo: El número de extensió que s’ha creat en Asterisk

ID de Autentificación: El que s’ha posat a l’extensió creada en Asterisk

Contraseña de autentificación: La que s’ha posat a l’extensió creada en Asterisk

– Seguint en el asistent de connexió a un servidor VOIP es passarà a la secció de crear una regla per a utilitzar aquesta connexió, en el cas de l’exemple he posat aquestes dades:

Llamadas a números que empiezan con: 2

Llamadas a números con un número de dígitos de: 3

Ruta 1: Asterisk (nom que he posat a la connexió en el servidor VOIP), 0, buit.

I ja es deuen poder fer cridades des de extensions del 3cx al Asterisk.

Ara anem a crear l’enllaç Asterisk – 3cx, primer dir que per a l’asterisk he utilitzat la distro Elastix per a provar en un principi, així que la configuració la faig via web:

– Dins del Submenú Trunks afegim un nou enllaç amb Add SIP Trunk on sols es modifiquen els següents camps:

Trunk Name: 3cx (el nom que jo he posat, es pot posar el nom que es vulga)

PEER Details: Acé es fica la IP desl servidor 3cx, la extensió i password que s’ha creat a la central 3cx

Exemple:

host=192.168.153.129

username=100

secret=100

type=peer

Al acceptar per a guardar canvis apareixerà una advertència, s’ignora i es continua. Després es clica en la barra rosa que apareix dalt amb l’escrit Apply configuration Changes Here, és important fer aquest pass perquè sino no s’apliquen els canvis

– Ara es crea la ruta cap a l’exterior que utilitze aquesta connexió, això es fa al menú Outbound Routes on es modifiquen els següents paràmetres:

Route name: 3cx (és el nom que he posat jo,es pot posar el que vulgues)

Intra company Route: es marca (si no es marca funciona igual)

Dial Patterns: 1. (en el meu cas, que indica que a qualsevol cridada que comence per 1 seguit del que siga se li aplicarà aquesta regla)

Trunk sequence: SIP/3cx (si en la configuració del trunk li heu posat un nom diferent a 3cx, apareixerà SIP/altre_nom)

Es guarden els canvisi s’apliquen els canvis. Ara es quan podem dir que ja està tot creat però no funciona, falta reiniciar el servidor 3cx per a que l’enllaç Asterisk – 3cx funcione, no ho se perquè però si no es reinicia no funciona, seran coses del Windows.

Ara ja per a comprovar que funciona tan sols queda crear 2 extensions més (una en cada servidor) i cridar d’una a l’altra, s’observarà el que ja he comentat al principi, quan es crida de 3cx a Asterisk es mostra la extensió a la que ha sigut asociada la central (en aquest cas la 200) mentre que si es crida des de l’asterisk al 3cx, es mostrarà la extensió real que crida.

Espere que vos agrade aquest mini tutorial

——————————————————

EDITE

——————————————————

Aquesta configuració funciona correctament dins d¡una mateixa LAN, però darrere de tallafocs, en diferents LANs no ho he fet funcionar correctament, quan ho aconseguixca ja faré un altre Post amb els passos a seguir i les configuracions corresponents

Recuperar el GRUB després d’una instal·lació del Windows 7

Aquesta operació l’he realitzat prou vegades, així que vaig a documentar-la perquè sempre se m’oblida i tinc que anar buscant per ahí com es feia. Jo recorde que abans era més senzill però en la nova versió del Ubuntu (9.10) s’han de fer 4 coses més (exactament 3 coses més), no se si és per la versió del Ubuntu o en altres distros també passa o com està la cosa, però be vaig a explicar com recuperar el GRUB després d’una instal·lació del windows (qualsevol).

Primer que res tenir a ma un CD live de la distribució linux que vulgues, jo he provat amb el cd d’instal·lació del Ubuntu 9.10, es posa el cd i es carrega. Una vegada dins del S.O. del CD Live s’obri una consola i ens posem ‘manos a la masa’:

Primer que res anem a reconeixer quina és la partició on està el linux instal·lat i quin format té (ext2, ext3, ext4, …), en el cd d’instal·lació que he utilitzat està el particionador Gparted, el qual m’ha mostrat totes les particions i el format d’aquestes.

Una vegada averiguat aquestes dades, es munta la partició amb

# mount -t ext4 /dev/sda2 /mnt

On ext4 és el format de la partició, /dev/sda2 és la partició i /mnt el punt de muntatge, el punt de muntatge és una carpeta que existixca i estiga buida, es pot crear una carpeta on es vulga i muntar-ho en ixa carpeta. Si la carpeta /boot està instal·lada en una altra partició es tindrà que muntar aquesta en /mnt/boot.

Aquest pas és el que per a mi és nou, ja que abans no el feia i ara s’ha de fer per a tenir tot el sistema muntat correctament i que es puga reinstalar el GRUB, es passa a muntar les següents carpetes:

# mount --bind /dev /mnt/dev

# mount --bind /proc /mnt/proc

# mount --bind /sys /mnt/sys

Una vegada que ja està tot el sistema muntat es fa un chroot sobre la carpeta /mnt

# chroot /mnt

I finalment s’instal·la el GRUB

# grub-install /dev/sda (depen d’on es vulga instal·lar el GRUB, sol ser al primer HD que hi ha)

# update-grub (aquest pas és opcional, per a actualitzar els registres del GRUB

Es reinicia, s’extrau el CD i…. ja es torna a veure el GRUB i podem accedir al Linux!!! Ara ja puc tirar el paperet on ho tinc escrit

Una de Vaqueros: Passar Windows XP Home a Professional

Ara (que ja anem pel Windows 7) he descobert com passar un Windows Xp Home a Professional, no es que m’agrade molt aquest S.O. però és el que es gasta en la feina. Aquest canvi és molt senzill, seguint els següents passos:

– Entrar en el registre a HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/ControlSet00X/Control/ProductOptions, on la X de ControlSet00X és el número major, en la màquina que he provat jo era el 2, pot variar.

– Dins d’aquesta carpeta s’el·limina el registre ProductSuite.

– Es crea un nou registre Dword que es diga brand amb els valos de entrada a 0.

– Es reinicia i en F8 s’accedix a l’última configuració bona coneguda

I ja està el Windows Xp Home ja ha passat a ser Windows Xp Professional

Aquesta cosa tant senzilla l’he trobada ací. Rectifique, he perdut l’adreça d’on ho havia tret… que llèstima, memoria de peix

Augmenta el tràfic al servidor

Hui he estat pegant-li una miradeta al log del servidor (que ja tocava) per a veure com van les visites i el tràfic generat, així com veure quines són les pàgines més solicitades i m’he trobat en la sorpresa que aquest mes ha augmentat el tràfic en un 395% respecte l’anterior mentre que l’augment entre Febrer i Març ha sigut d’un 200% (s’ha duplicat). Clar aquesta diferència tant gran no és normal, no és tant famós aquest blog, així que m’he posat a mirar els accesos i veig que el que ha augmentat és el tràfic però no els accesos… mmmm que cosa més extranya, m’he posat a indagar un poc més i  ja he trobat la causa de l’augment de tràfic! Una web de búsqueda de llibres en pdf ha enllaçat alguns dels documents que tinc a aquesta web, en especial el vol. 1 de Elastix publitcat fa 2 o 3 posts. Així que la gent ja està baixant-se’l sense parar, al menys no s’està fent ninguna il·legalitat.

Per ara ho deixaré correr però si veig que el tràfic d’eixida em llimita molt la meva ‘navegació’ per la xarxa… tindré que fer alguna cosa

Edite (al cap de 5 minuts): He vist que si es posa al google “comunicaciones unificadas con elastix” apareix en segon lloc el pdf allotjat al meu servidor, normal que tinga tant de tràfic, es que…

Torne a editar (al cap de 6 minuts, jaja): Si es posa al Google la paraula “elastix” ara apareix l’enllaç dins de les primeres 10 entrades. Jo crec que això em donarà mals de cap… ja vos ho contaré

Edite (22/04/2010): Este matí ja he revisat el log i continuen baixant-se el pdf però ja és un tràfic menor. També he revisat en google i ja no apareix als primers llocs. Los 10 minutos de fama ja han passat, jaja. Ara a esperar que baixe el tràfic

Telefonia a Wifi4t

Este cap de setmana he estat mirant la configuració del tallafocs del portal i provant la central 3CX al servidor Windows de la casa, la instal·lació és massa senzilla comper a explicar-la i la creació d’extensions també. De la web del 3CX també es pot baixar un softphone (telèfon VoIP en software).

He creat dos extensions (un per a casa i l’altre per a la caseta) i les he configurat als softphones. Al pujar a la caseta i provar la connexió m’he trobat en que si que arribava a cridar i en casa despenjaven, però no es podia parlar. Com ja havia llegit per algunes webs, aquest era problema per estar darrere d’un router utilitzant NAT (el router de la caseta), com no m’apetia buscar els ports que utilitza per a redireccionar-los, m’he connectat directament a la wifi4t i la connexió ha sigut satisfactoria, la connexió s’ha realitzat correctament i hem pogut parlar, es sent be però el problema és que la cobertura del meu portàtil no era gens bona i de vegades es tallava.

Un altre dia que m’apetixca (pot ser hui, qui sap) faré la mateixa prova però des de la xarxa de la caseta i no dirèctament amb el portàtil a la wifi4t, redirecionant els ports, si la prova és correcta ja segur que pose un telèfon VoIP a la caseta. A part també li posaré una antena més potent que la que porta la Nanostation, perquè he estat analitzant la cobertura i veig que la senyal la rep be de casa però ella no transmet igual

Portal Wifi4t: Fase Beta

Finalment anit vaig acabar de configurar el portal de Wifi4t. L’àrea de cobertura és des del carrer Sant Josep, més o menys des de casa Picola,  cap al nord, arribant fins a la atalaia i fins als corrals. Encara està en fase beta perquè no he pogut provar be la cobertura des de diversos punts i encara no he fet proves per veure quantes connexions simultànies es poden tindre. En un principi l’ample de banda de connexió cap a internet serà de 512kbps/42kbps de màxima, i dins de la xarxa, entre equips, l’ample de banda serà el que es puga tenir per la cobertura (màxim de 54Mb/s).

El funcionament d’aquest portal és ben senzill, al connectar-se a la xarxa i intentar accedir a internet amb l’explorador d’internet apareixerà la web del portal indicant que es necessita un usuari i contrasenya per a poder accedir a Internet, una vegada introduïts correctament es tindrà l’accés a Internet. És recomanable tenir el bloqueig de finestres emergents deshabilitat per a que aparega una xicoteta finestra que dona la possibilitat de tancar la sessió, si no apareix no passa res ja que quan el servidor detecta un temps d’inactivitat tanca la sessió automàticament.

El portal, com ja he dit,  encara està en fase beta i no admet registres, si que es pot intentar donar accesos per a gent que vulga provar, però sabent que la comunicació pot ser inestable o fins i tot inexistent. Ah! La pàgina web que hi ha actualment al portal és molt ‘primitiva’ però poc a poc aniré fent-la ‘més bonica’. Si algú vol colaborar que m’ho diga!

Internet des de l’atalaia

Correcte! Ara que és pasqua i hem anat uns dies a torrar a la pinaeta de l’atalaia m’he trobat que amb la wifi del meu mòbil em podia connectar a la xarxa wifi4tb (la de ma casa) així que ho vaig habilitar per a que tinguera eixida cap a l’exterior i…. voilà! Accés a internet sense cap problema. Amb una connexió de 5 a 11 Mb/s de la wifi com a mínim. Així que ja pot estar mon pare collint faves i connectar-se a internet sense patir ‘gens ni miqueta’

VoIP II: Documentació

Ací deixe enllaços a llibres amb llicència Creative Commons, el que significa que no estic fent ninguna ilegalitat compartint aquests documents:

Introducción a la VoIP: Llibre pel qual es deu començar per a entendre un poc aquest mon (Castellà).

Asterisk: The future of Telephony: Hui per huí és la millor guia sobre asterisk que s’haja pogut fer (Anglés).

Elastix a ritmo de merengue 1.3: Una molt bona guia sobre la distribució elastix, en la que es mostren totes les característiques d’aquesta distribució (catellà, sudamericà)

Comunicaciones unificadas con elastix 1 i 2: Podriem dir que és la guia oficial de la distribució Elastix, és la que es troba a la web. Té una bona introducció al mon del VoIP i després al Elastix, el problema és que és molt extens, però és també molt completa

Finalment dir que també hi ha un llibre a la venta que es podria dir que és la guia més completa de l’aplicació 3CX, i aquest llibre es diu The 3CX IP PBX Tutorial. Pel nom ja vos podeu figurar que està en anglés, malauradament aquest llibre no es pot compartir, s’ha de comprar, així que si algú se’l compra que faja el favor de dixar-me’l i em pegue una llegideta.

Edite (21/05/2010): Comprimixc els documents perquè sinó els robots me’ls detecten i em crea massa tràfic al servidor per a la meua línia, el password és 123456

VoIP

Després de veure que ja funciona sense cap problema l’enllaç entre la caseta i casa, m’ha vingut al cap una altra idea que implementar a la xarxa: La telefonia.

Ja coneixia aquest tema un poc, ademés que en la feina ho gastem però en programari privat. He estat mirant opcions tant en Windows com en linux, ja que en casa ma tia és més fàcil implementar qualsevol cosa en Windows que en Linux, més que res per no tindre un altre equip en marxa en sa casa. I ara faig una xicoteta explicació del que he trobat

Per a Windows he trobat la aplicació 3CX que té una versió gratuïta i una ‘de pago’. Més o menys les dos versions ‘fan el mateix paper’ sols que la ‘de pago’ té algunes característiques sense llimit. Aquest programa s’instal·la sense cap problema en un Windows xp i s’administra per web, l’he vist  molt senzill i intuitiu. Segons he llegit ‘per ahí’, aquest programa s’intenta vendre com a característica forta que està encarat als usuaris amb pocs coneiximents informàtics i és veritat, és molt senzill crear extensions, grups, etc… i està també en castellà. Des de la mateix web també es pot descarregar un softphone (un programa que emula al telèfon) per a poder interactuar amb la centraleta. L’he provat i la comunicació funciona correctament. Aquest programa també té la opció de comunicar-se amb altres PBX através de Internet, fent que no hi haja costos en la comunicació.

L’unic punt dèbil que li he trobat és a l’hora de comunicar la central amb la línia de telèfon de tota la vida, la analògica. Hi ha dues possibilitats en qualsevol PBX per a poder connectar-la a la línia analògica: Mitjançant una passarela o amb un port FXO. A un PC se li pot posar un port FXO amb una targeta PCI, però el problema que té aquest programa és que sols és compatible amb una marca determinada:  SANGOMA, així que hi ha poc on triar i les targetes que té solen passar els 200€ – 300€. Per tant queda l’altra possibilitat, mitjançant una passarela. Una passarela el que fa és connectar-se en un port a la xarxa i en un altre a la línia telefònica i pot actuar també de PBX o simplement de passarela de la nostra PBX. Una passarela econòmica és la de Linksys, SPA3102, que està sobre els 65€, de la qual hi ha documentació de com configurar la passarela i el 3CX per a que es comuniquen correctament.

Conclusió d’aquest programa: No està mal per a familiaritzar-se un poc amb aquesta tecnologia, però es queda curt i sols estàs llimitat al que es pot fer amb el programa, no és modular.

L’altra programa que he pogut comprovar, bueno realment l’he vist funcionar a la universitat ja fa 4 anys i per ara sols m’he documentat, no l’he provat encara (i menys ara que en teoria m’he de posar a estudiar, jeje), és el Asterisk, que és un programa molt més potent. En quan a compatibilitat en targetes és més compatible en altres marques, encara que les que funcionen millor són les de Digium ja que estan fetes a posta per a l’Asterisk però també funcionen altres marques. Aquest programa està disponible en diferents plataformes i la més estable és linux. Ademés existeixen diversos live-cd’s amb l’Asterisk, com pot ser l’Elastix o el trixbox. Segons he llegit en manuals (tot queda pendent de provar-ho) Elastix pareix una distro prou completa i una GUI web per a configurar per als que no els agrade anar editant fitxers de configuració.

Ja per a acabar, si es vol fer una central amb una sola línia telefònia analògica, es pot buscar clons de la targeta X100P (targeta de digium d’un port FXO que ja no la fabriquen) o entrar a aquesta web i comprar-la, en aquesta web el que han fet és agarrar el disseny original i fer-les idèntiques. Recordar que aquest model no servix per al 3CX però si per a l’Asterisk.

Si puc, quan arribe a casa penjaré uns llibres en PDF sobre aquest tema