Ubuntu 8.10 32bits con 4Gb RAM

Anit, navegant per la xarxa vaig arribar fins a una web on explicava com fer que el nostre ubuntu utilitzara les 4Gb de Ram que solen portar els nous equips (com el meu, per exemple) jo ja em pensava que els utilitzava, però vaig fer un “free -m” i vaig comprovar que no, que sols en detectava 3Gb

La solució és ben senzilla, instal·lar el kernel de la versió server que porta habilitada la PAE i ens detecta com a molt 4Gb, que és el màxim als 32 bits (2^32 = 4 Gb) i és el que tinc jo. Per a instal·lar el kernel del server cal instal·lar els següents paquets:

#apt-get install kernel-headers-server linux-server linux-image-2.6.27-9-server

es reinicia i s’arranca en el nou kernel i al fer el free -m…. 4Gb de RAM detectades!

Com a nota informativa dir que la versió 2.6.27-9 és la que he instal·lat jo en el moment d’aquest post i a una mala… sempre es pot recompilar el kernel (com “en los viejos tiempos”) o instal·lar-se la versió de 64 bits que suporta ‘animalaes’ de Gb de RAM

Servidor d’Impressió Conceptronic CPSERVU

Aquesta nit us parle del ‘trasto’ nou que m’he comprat hui a PCBOX (i això que per Salem nevava ‘a cabassos’ que diuen). Aquest aparell és un servidor d’impressió, ja que el pc al qual tenía connectada la impresora s’ha mort 🙁

cpservu.jpg

Aquest aparell m’ha costat 35’73€ sinó recorde mal. I m’ha funcionat correctament en Ubuntu, Windows Xp i Windows Vista després de configurar-ho i buscar un poc d’informació a la xarxa que us la posaré ací:

Primer que res al manual diu que el servidor té la ip 192.168.0.2 i porta un cd amb el programari adequat per a configurar-lo, però a l’hora de la veritat… ni tenia eixa IP ni el programari funcionava correctament, després d’utilitzar un scanner d’ip’s he trobat que la ip del servidor era la 192.168.0.1.

Una vegada ja sabuda la ip, la configuració ha sigut ben senzilla (sense tocar el programari). Per web hi ha un wizard on li pots especificar una nova ip, nom del servidor, del port i del grup de xarxa. I ja després es connecta la impresora per USB i ja està tot!

Des del Windows Xp no he tingut ningun problema per a instal·lar la nova impresora en xarxa, sols m’ha demanat els drivers ja que no els podia aconseguir del propi servidor

Des del Ubuntu ha costat un poc més, s’ha de crear una nova impresora amb la connexió ldp amb la URI: lpd://”IP”/”Port name” on ip és la ip que li has assignat i el port name és el nom que se li ha posat al port (per defecte P1)

Des del Windows Vista… no funciona, en un principi no m’ha funcionat, apareix un cartellet que diu nosequé que la impresora no està preparada. He mirat a la web del conceptronic i verificat el firmware del servidor i SORPRESA! el firmware que té és del 2005, l’he actualitzat a la última versió (en aquest moment la del 4.30). La veritat és que no se si aquesta acció ha fet que pogués imprimir, però de totes formes… s’ha d’estar sempre a la última versió i més si la última versió és del 2007 (que en la web diu que és del 2008, però al servidor no). Finalment he vist que també estaven les últimes versions del programari que tenia jo al CD i amb el programari PSWizard he aconseguit instal·lar-li la impresora al Windows Vista, això sí, abans deus tenir instal·lada la impresora en local perquè el que fa aquest programari (al meu pareixer) és assignar-li els drivers de la impresora que li indiques (de les que tens instal·lades) al servidor i aleshores ja funciona correctament.

Com he pogut comprovar (i com forme jo em pensava) ha passat el que tenia que passar, com el Windows Xp ja està “mot guerrejat” no ha tingut cap problema, al linux m’he tingut que enterar un poc del tema per a saber el que feia i al Vista… no es pot dir res bo, que quan ha aparegut el missatge que la impresora no estava preparada ja he pensat que no ho faria anar.

  • Aquest servidor de impressió és compatible amb la majoria de les impresores.
  • A l’hora d’imprimir hi ha un xicotet retrás d’uns segons abans d’imprimir-se el treball enviat.
  • Admet configuració IP estàtica i dinàmica.
  • Es pot protegir la impresora amb password

La meua primera valoració amb aquestes proves és possitiva, vegent que es pot configurar en els 3 SO’s més utilitzats i té un preu bastant assequible. També existeix en versió Wireless però el preu ja em pareixia més abusiu (65€ més o menys)

Referències

===========

continuem amb el servidor DNS-caché

Ja he estat trastejant amb el fitxer de configuració i ja he trobat altres utilitats i alguns error que he comés amb la configuració. Primer que res, l’arxiu /etc/resolv.conf el modifica el propi servidor DNS-caché quan arranca, així que tot el que s’escriga al fitxer serà esborrat. Per a afegir servidors DNS externs a la configuració tant sol cal escriure al fitxer de configuració den dnsmasq (/etc/dnsmasq.conf):

server=Ip del servidor DNS

Després, per a que faça de DNS intern, podent resoldre els noms i que no tenim que estar memoritzant les IP’s cal que s’ecriga el següent:

local=/localnet/        (on localnet pot ser canviat, quedant-se nomservidor.localnet)

ara tant sols queda posar en el fitxer /etc/hosts:

IP.DEL.SER.VIDOR    nomservidor.localnet    nomservidor

I quan s’intente accedir al servidor internament be siga per web o ssh o fent-li un ping, es posa nomservidor.localnet i ja està

I així ja està ben configurat el DNSMASQ

Servidor DHCP i DNS-Caché

No fa ni 10 minutets que he escrit el post d’abans i ja estic escrivint el següent, es que estic inspirat.

Com ja he dit abans, al intentar crear un servidor de hosting d’anar per casa i no configurar-lo be he estat atacat sense parar durant 2 setmanes, fent que la connexió a internte fora molt roïn i fins i tot es penjava el router, ja he aplicat algunes normes de seguretat, però d’això ja parlaré un altre dia. Un dels problemes més freqüents i que ara encara em passa és que de vegades el meu servidor DNS (és a dir, el meu router) no es capaç de consultar amb els servidors dns del meu ISP i aleshores no puc navegar per la xarxa (a no ser que em sàpida de memòria les ip’s de les webs que més visite…), tenint que posar la ip dels equips connectats a la meua xarxa en manual i posar-los les IP’s de les DNS del meu ISP, cosa que no m’agrada perque la gent va pegant-me un poc la vara quan se’n van fora de casa i tornen…

Per a sol·lucionar aquest petit problemeta he utilitzat el servidor de dades (de nom “servidor”, ja se que no és molt original, i que?) per a habilitar un servidor DHCP i un servidor DNS-Caché. Per a qui no ho sàpiga, el primer servidor és l’encarregat de donar una IP a qualsevol host que es connecte a la xarxa i el segon és l’encarregat de comunicar-se amb els DNS del meu ISP per a resoldre els noms i les ip’s, llevant-li aquestes funcions al router que tinc ara.

Primer que res una petita descripció del servidor:

– El S.O. que utilitza és el Ubuntu 8.04

– CPU: AMD Athlon 700Mhz

– 192Mb de RAM i un disc de 80Gb (sistema operatiu i swap) i un altre de 320Gb (carpetes de dades)

Primer he instal·lat el servidor DNS-Caché, i com estic gos i ja està explicat en una altra web… feu clic ací i ho voreu com es fa,és senzil. La única cosa diferent que he fet és al fitxer resolv.conf posar-li la ip local i després les dos ip’s dels servidors DNS del meu ISP, per a que busque també en eixos servidors en cas que no ho tinga en caché.

I després he instal·lat el servidor DHCP3 com ho diu ací i en la modificació del fitxer de configuració dhcpd.conf he posat el següent:

# A slightly different configuration for an internal subnet.
subnet 192.168.0.0 netmask 255.255.255.0 {
range 192.168.0.128 192.168.0.254;
option domain-name-servers 192.168.0.2,80.58.61.250;
# option domain-name “internal.example.org”;
option routers 192.168.0.1;
option broadcast-address 192.168.0.255;
default-lease-time 600;
max-lease-time 7200;
}

On es defineix el rang de IP’s que s’utilitzarà per a donar per DHCP, la porta d’enllaç i els servidors DNS predeterminats, que com es pot veure s’utilitza com a DNS primari el servidor i el DNS secundari un del ISP

Fins que no es configura correctament l’arxiu de configuració /etc/dhcp3/dhcpd.conf el servidor no arranca correctament i també tenir en compte de deshabilitar el servidor DHCP del router per a evitar confusions, ja que si estan els dos habilitats… el host agafarà la IP del primer servidor DHCP que trobe.

I així és com ho he configurat. Quan tinga més temps ja em posaré a descriure amb més detall les funcions del servidor i del serweb (el servidor web)

(Actualitzat 5/1/2009) Referències

Com es pot observar, he posat més enllaços sobre NTP que sobre DHCP, simplement és perque he vist més fàcil la recerca d’informació per a muntar un servidor DHCP que NTP

Feliç Any 2009

Hola! Que tal???

Si, ja se que ja fa mig any que no done noticies de vida. Tampoc ha passat gran cosa des que no he escrit res per ací. Respecte a l’enllaç de la caseta de ma tia… s’ha paralitzat prou el projecte, al final, després de veure que les proves “caseres” si que funcionen, he decidit fer l’enllaç un poc més profesional i he comprat punts d’accés per a l’ocasió, el que passa es que encara no m’han arribat. Els punts d’accés comprats són NANOSTATION 2 i estan prou be, els he encomanat de la mateixa web de l’enllaç, però encara no han arribat…i d’això ja fa més de 1 mes i comença a preocupar-me, per ara la única notícia que tinc és que no el tenen en stock i ho tenen que demanar, però s’ho agarren en paciencia.

A part d’aquest projecte, he començat un altre projecte que consistix en la creació de un servidor web com Deu mana però per ara el meu router que tinc a casa no aguanta els atacs des del exterior, es penja amb una facilitat… primer havia deixat el port 22 obert a l’exterior i els atacs ssh no paraven, així que l’he tingut que capar tambe. Aquest projecte està també gelat, fins que no tinga temps de veritat i diners per a comprar-me un bon router que aguante.

L’última cosa que he fet durant aquest temps és ampliar la meua xarxa local. He tirat un cable d’uns 40m fins al primer pis de la portella, on he fet una especie de talleret, he comprat un SAI i he connectat 2 servidors que tinc (un vell on fa de servidor de dades i un altre, vell també però com a servidor és nou, que és el que va per a servidor de hosting…. a vorem….). Al talleret he organitzat les deixalles informàtiques que tinc i quan em done compte s’haurà convertit en un traster, jeje

Açò ha sigut un resum del que ha passat… jeje

A vore si m’anime i escric algun altre article d’interés abans de gitar-me aquesta nit