Llavat de cara

I per a acabar hui…. un llavat de cara a la web. L’he fet més responsiva i molt senzilla. El que veig ara es que hi ha molt de text i poca imatge, intentaré fer posts en més imatges. El que passa es que com no tinc temps faig els posts al bloc de notes i després copie i pegue i post fet.

Vinga a l’altra m’esforçaré més! 😉

Enviar e-mail des de la consola (gmail, hotmail,…)

Bona vesprada!

Per al projecte que vull fer aquest mes necessite tenir un client de correu per a enviar correus, no m’apetix configurar el meu propi server amb el que comporta tota aquesta configuració tenint ja servidors de correus. I m’he ‘topat’ amb l’aplicació mutt per a linux clar.

Aquesta aplicació és fàcil de configurar i pot enviar correus amb una ordre o accedir a llegir els correus del teu compte. Primer que res és instal·lar el programa:

apt-get install mutt

He vist ‘per ahí’ que recomanen instal·lar els complements mailutils, libnet-ssleay-perl i libio-socket-ssl-perl, així que per si a cas….

apt-get install mailutils libnet-ssleay-perl libio-socket-ssl-perl

I ara a configurar el fitxer de configuració! Amb nano mateixa fem un nano ~/.muttrc i peguem aquestes línies:

set send_charset=”utf-8″
set from = "user@gmail.com"
set realname = "El teu nom"
set imap_user = "user@gmail.com"
set imap_pass = "password"
set folder = "imaps://imap.gmail.com:993"
set spoolfile = "+INBOX"
set postponed ="+[Gmail]/Drafts"
set header_cache =~/.mutt/cache/headers
set message_cachedir =~/.mutt/cache/bodies
set certificate_file =~/.mutt/certificates
set smtp_url = "smtp://user@smtp.gmail.com:587/"
set smtp_pass = "password"

Canviar user pel vostre nom d’usuari i password pel vostre password. Per si no ho sabeu, aquest fitxer es crearà/modificarà amb l’usuari que es vol utilitzar per a enviar els correus.

Ara toca dir-li a GMail que confie amb mutt, s’accedix a https://www.google.com/settings/security i habilitar Accés per a aplicacions menys segures, sino el GMail ens bloquetjarà l’accés i ens enviarà un correu indicant-nos que ha bloquetjat un intent d’inici de sessió.

Finalment ja si executem mutt tindrem un client d’e-mail en consola i si volem enviar correus per consola tenim les següents possibilitats:

Correu amb el cos a un arxiu:
mutt -s "Assumpte" destinatari@correu.com < axiu de text de l'email

Correu amb el cos escrit a la mateixa ordre:
mutt -s "Assumpte" destinatari@correu.com <<< "Missatge"

Correu amb el cos a un arxiu i amb un arxiu adjunt:
mutt -s "Assumpte" destinatari@correu.com < axiu de text de l'email -a /ruta_arxiu_adjunt/arxiu.extensio

Tota la info l'he trobat a:
http://www.taringa.net/posts/linux/7446631/Enviar-correos-de-cuentas-gmail-desde-la-consola.html
http://rsppi.blogspot.com.es/2013/01/envio-de-emails-desde-consola-y-con.html
http://blog.desdelinux.net/enviar-emails-por-consola-con-sendmail/

Instal·lar debian a la QNAP TS-110

Hui vaig a reaprofitar la primera nas que em vaig comprar (de sols un disc) i 1TB d’espai. Ara mateix la tenia amb l’última versió del seu firmware amb emule però eixa versió de firmware feia que anara prou lent. Així que revisant ‘per ahí’ m’he trobat amb el cas de Martin Michlmayr, que li ha posat un debian. I jo he pensat… i si ho faig jo també???? Aixina que… ale valent a per ell!!! Bàsicament el que trobareu ací és una traducció del que diu ell, amb algunes modificacions segons la meva experiència.

Primer que res saber que Debian suporta el processador que du la NAS (ARM) i que el que vaig a explicar, segons ell, es pot aplicar a QNAP TS-110, TS-112, TS-112P, TS-119, TS-119P+, TS-119P II, TS-120 or TS-121.

Per a poder instal·lar el debian el que es fa es posar una imatge a la memòria flash per a que arranque al reiniciar i fer la instal·ació per xarxa. Com no tenim monitor de sortida s’utilitzarà el ssh per a la instal·lació. Com he dit… tenim que modificar les dades que hi ha a la flash, així que primer farem un backup del que tenim a la memòria flash de la nas.

Seguint la guia que explica aquesta persona, el primer que fem és connectar una memòria USB a la NAS i per ssh vegem on s’ha muntat, per a això executem el següent codi

mount | grep external
/dev/sdi1 on /share/external/sdi type vfat [...]

i una vegada sabem on s’ha muntat, anem al seu directori i volquem la info de la flash amb CAT

cd /share/external/sdi
cat /dev/mtdblock0 > mtd0
cat /dev/mtdblock1 > mtd1
cat /dev/mtdblock2 > mtd2
cat /dev/mtdblock3 > mtd3
cat /dev/mtdblock4 > mtd4
cat /dev/mtdblock5 > mtd5
cd
umount /share/external/sdi

Aquestos arxius els guardem per si volem tornar arrere (qui sap!)

Ara ja podem baixar les imatges de debian dels seus servidors amb aquestos comandos:

cd /tmp
busybox wget http://ftp.debian.org/debian/dists/stable/main/installer-armel/current/images/kirkwood/network-console/qnap/ts-119/initrd.gz
busybox wget http://ftp.debian.org/debian/dists/stable/main/installer-armel/current/images/kirkwood/network-console/qnap/ts-119/kernel
busybox wget http://ftp.debian.org/debian/dists/stable/main/installer-armel/current/images/kirkwood/network-console/qnap/ts-119/flash-debian
busybox wget http://ftp.debian.org/debian/dists/stable/main/installer-armel/current/images/kirkwood/network-console/qnap/ts-119/model

Aquestos fitxers que s’han baixat són el kernel, l’instal·lador del ramdisk, fitxer amb info del model de QNAP i un script que copia el kernel a la flash (això diu ell, jo sols m’ho crec i au). Be ara ja toca ‘flashejar’ la memòria flash amb la següent instrucció:

sh flash-debian

Tardarà uns minuts (no vos preocupeu) i al final eixirà un missatge que diu que reiniciem la màquina

Updating MAC address...
Your MAC address is 00:08:9B:8C:xx:xx
Writing debian-installer to flash... done.
Please reboot your QNAP device.

I la reiniciem

reboot
exit

A partir d’ací ja comença la instal·lació. Com no es pot connectar la pantalla per a veure el procés d’instal·lació, el que es fa és connectar-se per ssh a la NAS. Per a això el sistema s’ha creat un usuari anomenat installer amb password install amb el qual ingressarem via ssh.
Un altre tema és la IP, si teniem configurada una IP estàtica aquesta es mantindrà, si és per DHCP ens tocarà connectar-nos al server DHCP per a veure quina IP li ha assignat a la seva MAC i finalment si la màquina no sap quina IP tindre es posarà per defecte la 192.168.1.100.

Així que finalment amb la IP que tinga s’accedix per SSH i ja es pot instal·lar el sistema ‘com tota la vida’

Una vegada s’ha instal·lat el primer que he fet és posar-li el server samba, web, ftp, sql, php, pnp, emule, webmin,… i crec que això és tot el que li he posat (el que per a mi és una instal·lació base per a un server polivalent, jeje)

Ah! cal actualitzar el paquet qcontrol que és el que s’encarrega de fer funcionar el ventiladoret, i les llumenetes ja que diuen que la versió que s’instal·la per defecte no es bona, falla. Per a realitzar açò seguim els següents passos:

Afegim a l’arxiu /etc/apt/sources.list la línea:

deb http://ftp.debian.org/debian/ wheezy-backports main

i després fem un:

apt-get update
apt-get install -t wheezy-backports qcontrol

i ja el tindrem actualitzat.

I això és tot xavals!

La web d’on he tret tota la info:

Obsessió per no perdre la informació i tenir-la a la ma

Hui toca parlar una mica per la meva obsessió (o més be por)per no perdre la meva informació. Sense anar més lluny avuí una xica m’ha estat preguntant com poder recuperar les dades d’una targeta microsd del mòbil la qual li deia el mòbil que no era correcta i quan la connectava al pc l’únic que li feia era ralentitzar el pc. Per supost la meva resposta ha sigut que no es pot fer res ahí, que ho ha perdut i que ha de saber que aquestes coses solen passar i hui en dia confiem massa amb el nostre smartphone per a deixar les nostres dades…

Jo, com a bon informàtic, tinc a casa una NAS amb RAID 1. Tinc una Synology però fins ara sols l’utilitzava per a ‘volcar’ dades simplement. Sobre tot quan tenia que formatar un pc. Aquesta setmana he començat a revisar tots els arxius que tinc i la veritat que tinc molts més dels que em pensava, així que com la feina se’m feia ‘costera amunt’ he decidit començar pel més importat que solem tenir: Les nostres preciades fotos! Quantes vegades hem perdut fotos per no haver-les guardat quan era hora, eh? També he tingut coneguts que m’han vingut amb la targeta de la càmera perquè el seu fill li ha esborrat totes les fotos i encara no les havía ‘passat’. Per sort en aquestos casos es poden recuperar.

El que m’ha sorprés de mi, i segur que li passa a més gent, es que he descobert que tenim moltes (parlant en ‘gigues’) repetides. Aleshores la meva feina ha sigut comprovar les que ja tenia classificades i després les demés comparar-les (una feina de xinos, sense ofendre’ls). Al final m’he sorprés perquè tinc més de 50Gb en fotos i videos de la càmera tot i que jo no soc de fer fotos (o es veu que si).

Després també m’he dedicat a revisar els meus documents de ‘quan jo estudiava’. però això com poc ha variat des d’aquells temps… ho tinc tot correcte. També he el·liminat programari massa antic (ohhhhh) i al final m’he deixat encara arxius a l’apartat “_Per classificar”.

El que vull agarrar-me en serio és tota la música que tinc, en quan a pel·lícules no en tinc tantes encara que és l’apartat que més m’ocupa a la NAS.

Fins ací ha sigut la feina avorrida i melancòlica (al veure fotos velles). Després m’ha picat el cuquet per veure qué més pot fer la meva NAS. El primer que he vist es que em feia falta actualitzar el firmware, cosa que he fet. Després he vist que Synology et dona un servei com el de DynDNS, així que m’he posat a configurar-lo per a poder dispondre dels meus arxius en qualsevol lloc. Sense donar-me compte estic creant-me el meu propi nuvol!!!! Topant-me amb el super router de telefònica, que el tindré que canviar per una altra cosa millor.

Mirant més he vist que puc sincronitzar (tipo dropbox) els meus dispositius: PC, smparphone, tablet,… I no he perdut el temps en començar pel meu smartphone (recordant el que m’ha preguntat aquesta xica aquest matí). Instal·le l’aplicació, li indique que ho vull sincronitzar tot, sols amb wifi (encara que no estiga en ma casa, quan estiga a casa d’un amic i tinga wifi… sincronitzaré igual ja que he obert els ports).

Aquesta part està be ja que sincronitzes al teu directori privat, al teu ‘home’. Així tots els usuaris poden sincronitzar les seves dades privades sense que els demés usuaris puguen accedir a elles.

Després he vist que també podia sincronitzar el meu compte de dropbox amb la meva NAS, i ho he configurat. També està be perquè es pot fer el mateix que abans, cada usuari té les seves dades. Si et poses a pensar, penses… per a qué vull sincronitzar els arxius de Dropbox? Tu sincronitza que les dades són el poder.

Finalment no he sincronitzat les dades del meu equip perquè a mi m’agrada deixar les dades al directori compartit de la NAS i fer la configuració que jo vulga.

Resumint… tinc el meu propi nuvol, tinc els meus dispositius sincronitzats al meu propi nuvol i puc accedir-hi des de qualsevol part.

P.D. Per supost que tots els accesos externs són per SSL, això teniu-ho en compte de configurar-ho aixi!

Altures, percentatges i graus

Altures, percentatges i graus

Hui toca parlar d’un tema que sempre he tingut curiositat i que m’ha portat mal de cap, és calcular el desnivell que pot haver entre dos punts distints. Hi ha dues formes d’expresar el desnivell: en percentatges (%) o en graus (º), el resultat és el mateix… si una costera està empinada… està empinada tant en graus com en percentatges.

Hi ha taules d’equivalència per ahí per la xarxa però del que hem d’estar segur és que 0% = 0º i que 100% = 45º

 

Calcular %

Per a calcular el % és tant simple com dividir la distància vertical entre la distància horitzontal i multiplicar per 100, el problema és que la distància en horitzontal no és la distancia recorreguda, com es pot observar a la imatge:

01

Calcular º

Per a calcular el º el que s’ha de fer és dividir la distància vertical entre la distància recorreguda (recordar que les dues distàncies deuen estar en les mateixes mides, metres en metres i kilòmetres en kilòmetres) i així s’aconsegueix el sinus de l’àngle. Ara és quan es necessita una calculadora per a fer el arcsinus d’aquest resultat i veure els graus.

02

Passar de º a %

Per a passar de º a % el que s’ha de fer és calcular la tangent del º i multiplicar per 100

03

Passar de % a º

Per a passar de % a º el que s’ha de fer és dividir el % per 100 i després calcular el arctangent

04

Finalment dir que si que poden haver pendents de més del 100% ja que la pendent màxima que pot haver (sense caure enrere) és de 90º, a partir d’ahí ja tens que nugar-te en una cordeta, jaja

Pujada al Benicadell

Ahir a la vesprada vaig pujar al Benicadell (com moltes altres vegades) i mai havia tingut tant bona vista com la d’ahir per la vesprada. A l’est es veïa Eivissa nítidament, al nord fins a Castelló i inclòs es podia veure les muntanyes de Penyíscola i de camí l’albufera, Valencia,… Cap al sud no s’arribava tant lluny degut a les muntanyes tant altes que tenim però es reconeixia perfectament el Cabeçó d’Or, que ho se perquè ho he buscat al google, desconeixia aquesta muntanya. Aquesta muntanya queda al nord del terme d’Alacant. I ja cap a l’oest si que ja em perd molt però si que puc dir que es veïa tot l’interior de la provincia de Valencia i d’Albacete perfectament (les serres de Caudete per exemple).

Al ser un dia en molt de vent es podia gaudir de la millor vista que he tingut des del benicadell degut a que l’aire “neteja” l’atmosfera de la contaminació, terra,… i es veu més lluny, més nítid i s’aprecia més la profunditat.

Ja de paso vos deixe un mapa que vaig actualitzant quan m’enrecorde amb tots els pics que vaig pujant, per a tenir un control més que res.

 


Mostra Cims en un mapa més gran

Baixar-se informació de TV3 a la carta

Hui vos vaig a ensenyar com baixar-se videos en format mp4 de la web de tv3 manualment, em pareix que hi ha un programa que diuen que t’ho fa automàticament però com jo no he pogut provar-lo… a continuació vos mostre com he aconseguit baixar videos a dia de hui (02/04/2013). Tota aquesta informació l’he treta de diverses webs i he pensat que millor recopilar-la en un post per a que no se m’oblide.

Primer que res dir que hi ha dos camins per a arribar al mateix lloc (baixar-se el video). El primer és per mitjançant el fitxer de podcast, com per exemple pot ser http://www.tv3.cat/3alacarta/podcast/xml/la-sonora.xml la ruta és la mateixa per a tots pel que pareix ser, sols canvia el fitxer (la-sonora.xml) per la del programa que vulguis (singulars.xml, per exemple,…).

En aquesta primera opció sols es trobaran els últims videos segons pareix ser i és la més fàcil. Si es pot accedir a aquest fitxer es veurà a l’explorador un enllaç com aquest:

http://scpodcast.tv3.cat/podcast.mp4?download=http://mp4-medium-dwn.media.tv3.cat/g/tvcatalunya/3/0/1364091211003.mp4&programa=La+Sonora&var10=A+la+furgoneta+de+La+Pegatina+%26+Desembarquen+els+eivissencs+de+Projecte+Mut&var15=49467&var30=6009394&var31=60&var3=4510691&var20=Podcast&var29=Video

D’aquest enllaç ens quedem amb http://mp4-medium-dwn.media.tv3.cat/g/tvcatalunya/3/0/1364091211003.mp4 el qual és el video que volem, copiem i peguem aquesta adreça a l’explorador d’internet i se’ns baixarà el video.

Si no trobem el video que volem per aquest cami… tindrem que tirar pel camí més llarg (que no és tant llarg tampoc). Entrem a la web de TV3 i busquem el video que volem, copiem l’adreça i ens fixem en el número que apareix després de http://www.tv3.cat/videos/

http://www.tv3.cat/videos/4510691/A-la-furgoneta-de-La-Pegatina-&-Desembarquen-els-eivissencs-de-Projecte-Mut

Aquest número també el podem trobar quan ja s’està reproduint, a la part de baix on diu “enllaç”. En aquest cas el número està al final de l’adreça

Exemple: http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/4510691

Agafem el número i el posem en aquesta URL on jo he posat 4484691

http://www.tv3.cat/su/tvc/tvcConditionalAccess.jsp?ID=4484691&QUALITY=H&FORMAT=MP4

I ens apareixerà un text en pantalla com aquest:

<?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1"?>
-<bbd> -<item> <code>0</code> <media videoname="BB_PUBSECMUSIC" ADSERVER="YES" CLIENTSKIP="NO" PUBLI="true"/> <media videoname="Boogie-boogie amb Lluis Coloma & Un segle d'edicio musical a l'Editorial Boileau/La sonora/07032013/BB_SONORA">rtmp://mp4-500-str.tv3.cat/ondemand/mp4:g/tvcatalunya/4/7/1362279381874.mp4?auth=db8aMbAcjc3acdhdbaCcwdgcwaMaMa7afao-brwSa2-8-vga-KFrlL-o6leqakar8l8pgl6resjthpjn9rapfsboblhq9ljsjmmp9mjshsjtjphojssqltjpjmzrCk9slmkqlmGsosl&aifp=fhgt</media> <jsessionid>ABFC0AAAD12B3DB6FC9866ACA922A03B.app8serv</jsessionid> </item> </bbd>

Ens hem de fixar concretament en:

rtmp://mp4-500-str.tv3.cat/ondemand/mp4:g/tvcatalunya/4/7/1362279381874.mp4

i substituir

rtmp://mp4-500-str.tv3.cat/ondemand/mp4:g

per

http://mp4-medium-dwn.media.tv3.cat/g

Que en aquest exemple ens quedariem amb

http://mp4-medium-dwn.media.tv3.cat/g/tvcatalunya/4/7/1362279381874.mp4

i ja tindriem l’adreça del video a baixar

I aixina de fàcil és (fins que ho canvien). Ja se que és laboriós però no digau que no és fàcil

Garmin eTrex 20

etrex-20

Vos presente el Garmin eTrex 20. Podriem dir que és la evolució del meu Garmin Legend HCx. I ara el que toca és carregar-li els mapes topogràfics de la península. Per a poder carregar els mapes de Topo Spain es pot fer igual que al Garmin Legend HCx, com ho explique ben explicadet ací.

Però amb això no hi ha prou. En les noves versions dels aparells de Garmin s’ha posat més seguretat per a que no es puguen posar mapes que s’han adquirit de forma il·legal, com ja tenim la nostra còpia legal no passarà res si utilitzem aquest mètode. Ara anem a utilitzar aquest mètode simplement per a saber un poc més d’aquesta tecnologia. Tots els mapes amb ID >= 2200 necessita ser autenticat, aquesta autenticació si no recorde mal s’obté via internet (a la web de Garmin) i si no tenim internet? utilitzem aquest mètode ben senzill.

Primer que res baixar-se aquest arxiu, conté el programa que ens desbloquetjarà l’arxiu .img generat amb el procés que indica el post anterior. Per a desbloquetjar es descomprimix el contingut del rar a la mateixa carpeta on està l’arxiu .img i s’executa l’executable (no té virus), al Windows 7 pareix ser que s’ha d’executar com a administrador, se li diu “unlock”, està un ratet fent cosetes fins que acabe i dirà “press any key…” i ja estarà desbloquejat. Es reinicia el GPS i ja apareixerà!

Per a accedir al fitxer .img generat al GPS es té que posar el GPS en mode “almacenamiento masivo” quan es connecte al PC.

I això ha sigut tot, com sempre… la informació la he trobat en diferents webs però d’on he trobat el programa ha sigut en el fòrum GPS Underground

“coses que passen”

Doncs si! Coses que passen… la veritat és que estic vegent que no soc gens responsable en alguns aspectes com per exemple el proposar-me fer coses i després no fer-les, encara que no se si es que no soc responsable o simplement es que passen tantes coses (“coses que passen”) que apareixen de repent altres reptes més interessants que fa que tinga que ‘aparcar’ (com abans feiem per a poder apagar el PC…. ‘park’, jaja) altres pensaments, ja que al final sols es queden en això… pensaments. Per ara casi que he muntat el pc Arcade, tinc el pad i falta soldar/estanyar el circuit que com a la primera no em va eixir ho vaig deixar estar i ara ja no tinc temps per a això (per sort em falta temps, si si, per sort).

El tema del HTML5… tinc moltes ganes d’apendre (realment moltes no perquè sino… ho faria), així que també li fem un ‘park’.

El tema del Mikrotik està en semi-‘park’, no existia aquest estat fins ara mateix que me l’acabe d’inventar jo (vaig a patentar aquest estat, jeje). Estic començant un projecte al que només acabar aquest post en faré un altre explicant-ho ja que crec necessari un sol post per a ell. Ah! i en aquest projecte està la utilització dels mikrotiks, per això el semi-‘park’.

Ja tinc casi acabada (també podriem dir semi-acabada, ja que estem) la primera fase del projecte (no se quantes fases pot tenir aquest projecte) i fins Abril no podré continuar amb la segona fase, així que em dedicaré a avançar el tema de l’anglés i ja que estic a llegir-me documentació que tinc pendent de llegir.

Ah! i com a última idea interessant que he tingut esta nit vinguent a casa en el cotxe… que tal fer una gramola? Posar-la al Sarau, a uns pocs cèntims la cançó i veure qué és el que passa, jajaja

gramola

I això és tot, un post d’idees