Llavat de cara

I per a acabar hui…. un llavat de cara a la web. L’he fet més responsiva i molt senzilla. El que veig ara es que hi ha molt de text i poca imatge, intentaré fer posts en més imatges. El que passa es que com no tinc temps faig els posts al bloc de notes i després copie i pegue i post fet.

Vinga a l’altra m’esforçaré més! 😉

Configurar el comandament de la TV per a controlar Kodi

A l’entrada anterior he explicar (ja se que molt per damunt) que podiem controlar Kodi amb el ‘mando’ de la ‘tele’. El que passa es que anirem descobrint poc a poc el funcionament de cada tecla del mando. L’activació o reconeiximent dels dispositius CEC de cada TV és diferent així que no ho explicaré, ademés no hi ha tantes opcions en una TV, navegueu per elles i ja la trobareu. Des de la meua experiència vaig a explicar com assignar tecles del ‘mando’ a accions del Kodi.

Al provar en diferents marques de TV he vist que en la Samsung no fa falta cap modificació des del meu punt de vista, es pot controlar be. Però al provar en LG em vaig emportar una gran desil·lusió ja que la funció ‘arrere’ no anava des del comandament i damunt ho volia utilitzar per a aquesta TV! Així que mirant per ahí i provant ho he pogut canviar, és molt senzill i ho vaig a explicar.

El primer a tenir en compte és que la TV no envia per HDMI la informació de totes les tecles que apretes al ‘mando’. No se si depén de models, marques de TV o versions del HDMI però el que si que se es que en la LG que tinc no es pot configurar qualsevol tecla. Després, per a canviar la configuració de les tecles es pot editar a pel el fitxer de configuració o utilitzar un plug-in que ens facilita aquesta tasca. Com a mi m’ha funcionat el plug-in (add-on), explicaré aquest apartat i no l’altre més interessant jeje.

Instal·lem el add-on “Keymap editor”. Executem aquest add-on i en l’apartat global busquem l’acció que volem configurar: ‘arrere’ en aquest cas, pulsem enter i editar. Durant 5 segons està esperant el sistema que apretes una tecla, be siga del teclat, del ‘mando’,…En aquest punt tenim 2 opcions: la primera és anar apretant tecles fins que alguna responga o monitoritzar les tecles que la TV envia al Kodi i elegir una d’aquestes. Jo primer em vaig decantar per la primera ja que pensava que el botó ‘exit’ del ‘mando’ si que funcionava (i no funcionava), després els botons de color (i tampoc funcionaven), i al final vaig triar la segon opció.

Per a monitorizar les tecles que envia la TV a Kodi per HDMI s’habilita l’accés SSH al sistema (que si ho hem fet en la configuració inicial ja no fa falta habilitar-ho) i també habilitarem la opció de debug del Kodi, que s’habilita des de les opcions de sistema del Kodi. Hi ha dos opcions de debug, si actives les dos opcions es pot monitorizar encara que crec que sols fa falta activar la segon opció. En la part superior esquerra de la TV apareixerà informació on indicarà la ruta del fitxer de log del sistema.

Ara toca accedir amb un client SSH des d’un altre equip a openELEC (usuari:root pass:openelec) i executar ‘cat /ruta/del/arxiu.log’, ens fixem en l’hora de l’últim event, apretem una tecla del ‘mando’ i tornem a executar l’ordre anterior, ens fixem si s’ha registrat un nou event. La veritat es que aquesta opció també és ‘prueba-error’ però al menys tens on mirar per a comprovar si ‘fa algo’ o no el botó que s’apreta. Una vegada tenim identificada una tecla que creguem que no fa res, tornem a executar el Keymap editor, anem a l’acció a configurar i quan ens demane una tecla… apretem eixa tecla.

Clar? si no està clar sempre podeu preguntar. Per a accedir per SSH es pot utilitzar qualsevol client com putty per a windows. També es necessitarà la IP de l’equip per a poder accedir, la podem trobar a opcions del sistema de OpenELEC.

Hi ha moltes accions a configurar, pot ser entretés perdres per ahí, també veure que hi ha accions que estan tant en global com en altres seccions i supose que la global tindrà més pes que les altres, no se. Tampoc he comrpovat qué passa si configures una mateixa tecla per a dos accions, però crec que el que farà és executar les dos accions. No crec que comprove primer si eixa tecla està fent una altra acció, aixina que si vols canviar la acció de una tecla primer et toca anar a eliminar tecla del event anterior i després assignar-la al nou event.

Kodi (XBMC) i Rpi (Raspberry)

Bon dia! Hui toca parlar del Kodi. Si, si Kodi, el que tota la vida ha sigut XBMC però ara ha canviat de nom. El canvi de nom és perquè en un principi aquest reproductor es va crear per a la XBox: Primer es deia Xbox Media Player, després va passar a Xbox Media Center (XBMC) i ja al final el nom s’ha quedat obsolet per a la funció que fa. Així que a partir de la v14 passa a ser Kodi.

Després d’aquesta xicoteta introducció anem a seguir…Kodi està disponible per a múltiples plataformes però ens centrem en Raspberry. Hi ha dos distribucions (que jo conega) amb aquest software: OpenELEC i OSMC, de les quals m’he decidit per OpenELEC. Aquesta elecció no ha sigut per res en especial, simplement perquè m’ha paregut veure més info al respecte o perquè porta més temps ‘al mercat’ i per a mi això suposa més estabilitat.

La instal·lació d’aquesta distro és molt senzilla, anar a la seva web oficial, baixar-se la imatge corresponent i ‘cremar-la’ a la SD. IMPORTANT: Rpi i Rpi2 no utilitzen la mateixa imatge. Com la funció d’aquest dispositiu és reproduïr imatge/música/video del NAS no ens importa molt la capacitat de la SD, en poder ‘cremar’ la imatge ja és suficient.

Anem al tema: Tot açò és per a poder veure per una TV sense connectivitat el contingut multimèdia del NAS. Si tens una Smart TV no fa falta que seguixques llegint més, si tens una TV capaç de reproduïr contingut via upnp val la pena que seguixques llegint ja que aquest ‘aparatet’ et servirà per a més (com per exemple escoltar radio via internet, veure TV online, youtube, evernote, jugar a emulador de mame/nes,…) ara que he comentat aquestes utilitats igual si tens Smart TV també voldràs canviar jeje.

La connectivitat entre Rpi i TV està clara: connectar el cable HDMI entre Rpi i TV, si tens un port USB lliure a la TV pots alimentar la Rpi amb aquest port.
La connectivitat entre Rpi i la xarxa: Pots utilitzar el cable ethernet o posar-li un adaptador Wifi USB, jo he provat un xicotet de Belkin i el OpenELEC l’ha reconegut sense fer jo res. Després s’accedix a les opcions de sistema de OpenELEC (hi ha que diferenciar entre opcions de sistema de OpenELEC i opcions de sistema de Kodi), es tria la xarxa que es vol i es configura (si tens una clau de xarxa que tinga simbols extranys com per exemple un % pot ser no et connecte, a mi m’ha passat i ho he tingut que canviar).

Ara ja tenim la Rpi connectada a la TV, la TV en marxa i vegent per pantalla el Kodi. Ja està! No, encara no. Com ‘maneje’ ara això? Es pot interactuar amb Kodi de 3 formes diferents (que jo conega):

  • Teclat: Li claves un teclat USB i a rodar!
  • Mòbil: Hi ha aplicacions per a aindroid i iphone que controlen el Kodi via wifi, no ho he provat però supose que serà connectar-se a la mateixa xarxa, configurar el dispositiu a controlar (via IP o automàticament) i a rodar!
  • ‘Mando a distancia’: Segurament és aquesta la opció que ens quedem, un teclar per damunt la taula no queda be, tenir que dependre del mòbil no està mal però no acaba d’agradar molt, però tindre el ‘mando’ si! En aquest punt podem diferenciar 2 subapartats:
    • ‘Mando’ dedicat: La TV té un ‘mando’, el DVD/Homecinema/… en té un altre, aleshores la Rpi en tindrà un altre, (no va a ser menys!). Hi ha receptors IR USB per la xarxa compatibles per a Kodi, podeu buscar a Google però jo he descartat aquesta opció perquè no m’ha fet falta.
    • ‘Mando’ de la TV: Controlar el Kodi amb el ‘mando’ de la TV seria la millor opció, no? Doncs si que es pot! A la versió 1.0 del HDMI (si no m’enganye de versió) va apareixer el CEC, amb el qual la comunicació HDMI ha passat a ser bidireccional: La TV rep la senyal de video i so però també envia senyal (les tecles que es presionen al ‘mando’).

Després d’aquesta explicació hem escollit interactuar amb Kodi mitjantçant el comandament de la TV. Qualsevol TV que tinga HDMI segurament serà compatible amb CEC. Segons la marca de la tele el CEC es nombra de forma diferent (LG:SYMLINK, SAMSUNG:ANYNET, SONY:BRAVIA LINK,…) però fan la mateixa funció. Per a comprovar si està configurat correctament sols tenim que pulsar els cursors del comandament i veure si es mou el menú del Kodi, si es mou es que per defecte està activat, si no es mou es que ho tens que activar. He provat en LG i automàticament ho reconeix, en canvi en Samsung he tingut que activar aquesta opció pulsant el botó de SYMLINK i seleccionar el dispositiu.

Ara el primer pas és comprovar si tenim connectivitat a la xarxa accedint a les propietats del sistema de OpenELEC, si tenim wifi la tindrem que configurar. Ja que estem en aquest apartat també va be habilitar l’accés SSH al sistema (després ens farà falta). Es pot canviar el nom del dispositiu, fer un backup, restaurar,…

El següent pas és configurar els accesos als continguts. Al NAS està configurat el servici de UPNP/DLNA (no és el mateix un protocol que l’altre, el segón deriva del primer i és un poc més restrictiu en alguns temes però per a un usuari normal casi que podriem que si no és el mateix… es pareix prou), aleshores el Kodi l’utilitzarem com a client upnp. Afegim els accesos upnp tant a la música com al video o imatge, no ho explique perquè és bastant fàcil.

L’últim pas és comprovar que funciona correctament!

Aquesta ha sigut una explicació ‘per damunt’ o poc tècnica del tema, ho he intentat encarar més a entendre de que va açò que a l’apartat tècnic del ‘açò’.

No ho he comentat però crec que el millor és utilitzar un teclat USB per a la primera vegada que es posa en marxa el sistema, així podem configurar més ràpidament els accesos, la configuració de la wifi, configuració del sistema,…. jo no ho he fet i he invertit més temps configurant la wifi, els accesos,…

Per a apartats més tècnics sempre tenim les wikis:
– Kodi: http://kodi.wiki/
– OpenELEC: http://wiki.openelec.tv/index.php/Main_Page