Telefonia IP: Al 50%

Ja he acabat de configurar la part de la casa de ma tia (edifici 1) i funciona tot correctament, el problema que tenia amb la resol·lució de la IP del terminal darrere de NAT se’n ha anat amb la configuració del servidor STUN. El protocol STUN (Session Traversal Utilities for NAT) és el encarregat de resoldre la IP externa, com el terminal estava darrere de NAT, hi havia problemes a l’hora de comunicar-se amb ell, encara que des del terminal si que es podia cridar a l’exterior (ja comentat en un post anterior) i aquesta ha sigut la sol·lució: Muntar un servidor STUN a la PBX per a que resolga la direcció IP externa del terminal (parlat ja en aquest post). Però el problema és que no es podía executar en background en windows, he estat googlejant prou per a poder fer un servici d’aquest programa però no he pogut treure rés de trellat i senzill, així que he canviat de pensar… i si en compte de intentar executar com a servici busque la forma d’executar qualsevol programa en background? i googlejant més m’he trobat amb la sol·lució, un script en visual basic ben senzillet, el qual he posat per a que s’executi al principi d’iniciar sessió i ja està. Aquest script té el següent codi:

dim shell
set shell=createobject("wscript.shell")
shell.run "stun.bat" ,0
set shell=nothing

on stun.bat és el bat que executa el programa amb les opcions, jo ja tinc preparat un rar amb els tres arxius necessaris per a fer un servidor STUN en windows, els tres arxius són el script, el bat (s’ha de modificar el bat i escriure la ip de la màquina on s’instal·la) i l’executable. El password és 123456

Continuant en el tema del post… una vegada ja en marxa he comprovat que el programa estava executant-se correctament amb el Winstun i li he obert el port (per defecte el 3478 UDP) al tallafocs i “arreando!”. Després al terminal li he configurat el servidor STUN, l’he reiniciat i ja accepta les cridades, faig unes proves… cride des del meu mòbil a casa i si que sona el terminal, parle… tot correcte, perfecte! Ja tinc configurada aquesta part.

He estat estat mirant informació ‘per ahí’ i crec que em faré amb un altre SPA3102 per a l’asterisk perquè les targetes que he comprat en X100P.com tenen massa feina per a que es detecten, estic vegent que l’asterisk és prou ‘caprixós’ a l’hora de detectar aquest tipus de targeta, per temes de IRQ, etc, etc. Per ara el pròxim pas és el de connectar les 2 centrals, després ja vorem

inSSIDer

Presente aquesta nova eina de detecció de xarxes inalámbriques. Segons he llegit ‘per ahí’ aquesta eina (gratuïta, per supost) neix al veure que el NetStumbler no ha evolucionat des de fa uns anys, sense donar suport al Vista, al 7 o al XP de 64bits, per tant MetaGeek decidix desenvolupar aquesta nova eina, realment servix per al mateix que servix el NetStumbler, amb una gràfica temporal general amb la ganància, una altra amb els canals que ocupen les xarxes i un llistat amb les xarxes que hi ha, com es pot observar a la imatge:

Doncs si voleu provar aquesta aplicació, visiteu la seva pàgina principal des d’on es pot baixar, jo ja l’he provada i m’ha anat be al Windows 7, ja digueu com vos va a vosaltres

Avanç amb el projecte de telefonia

L’altre dia em vaig fer l’animo i vaig continuar amb la telefonia per la part de la casa de ma tia,  aquesta vegada el que pretenia era fer funcionar el telèfon TC300 amb la central 3CX. El principal problema (que esperava que no fora un gran problema) era la configuració NAT de la caseta, en la qual es diu que el port 30000 i el 5060 es redirigixca a la IP del terminal.

Per part del terminal la configuració no té ninguna complicació, la mostre a continuació:

Usuario: la extensió
Contraseña: el password
E-mail:lo vacio
Nombre de dominio: la IP del servidor 3CX
Puerto local: 5060
Servidor proxy: la IP del servidor 3CX
Puerto proxy: 5060
Servidor de registro: la IP del servidor 3CX
Puerto de registro: 5060
Intervalo de registro: 600
Servidor Salida: la IP del servidor 3CX
Puerto Salida: 5060
Puerto audio RTP: 30000
Intervalo datos RTP: 20
Códec por defecto: El G.711A o G.711U

(El servidor proxy i el domini poden estar en blanc, però  ara no ho recorde)

Amb aquesta c onfiguració el terminal es connecta correctament amb la central, he fet les proves cridant a altres extensions, cridant fora (passant per SPA3102) i va perfecte. I ara és quan jo ja pensava que ja estava tot clar, però no! Quan intente fer proves de cridar des de fora veig que al telèfon no li arriben les cridades. Pensant, pensant arribe a la conclusió que a lo millor és que el grup que vaig crear per a rebre les cridades de l’exterior li vaig donar la opció que desviara la cridada a la primera extensió disponible i no a totes a l’hora, ho revise i no, estava correcte, per si de cas pose la extensió del TC300 la primera, prove i… tampoc! no funciona. Ara ja passe a cridar des d’una altra extensió al TC300 i…. no! continua sense funcionar, apareix el missatge que no troba la extensió i això que si que es registra correctament i puc fer cridades!

Continue revisant els logs de la PBX i les extensions registrades i em trobe en que el TC300 s’havia registrat amb la seva IP que està darrere del NAT quan jo pensava que es registraria amb la ip externa del router de la caseta. Ací estava el problema, quan la central intenta connectar amb la IP de la extensió… no la troba! i no pot connectar amb ella, del revés si que funciona perquè el TC300 si que troba la central. Revise amb un netstat les connexions del meu portàtil a la central i veig que en les connexions registrades del meu portàtil a la central si que apareix la ip externa del router de la caseta quan es referix al meu portàtil.

El problema que estic vegent és que la central li demana identificació al terminal i aquest li mostra la IP local que té, jo pensava que la central agarraria automàticament la IP, però es veu que no, ara a pensar com puc fer anar l’invent aquest, per ara he estat mirant de instal·lar un servidor STUN i configuar-lo a la centraleta, ja que el TC300 té el client de STUN, a veure si així es solucionen els problemes. Segons he llegit ‘per ahí’ amb el servidor STUN no fa falta configurar els ports al  NAT, ho provaré per a veure si és veritat (o com diuen al meu poble, per a veure si és deveres)

Per ara he trobat un servidor STUN tant per a Linux com per a Windows, en un principi necessita que la màquina on s’execute tinga 2 targetes de xarxa, però es pot fer funcionar sols amb 1. En la versió de Linux es pot executar el procés en background però en Windows no, ara estic vegent la forma d’executar el ‘programeta’ com a servici de windows, ja contaré més coses quan continue revisant aquest problema del terminal

GROOVESHARK, la competència del SPOTIFY

He estat mirant per la xarxa la forma de trobar alguna ‘invitació’ per a poder registrar-me al Spotify ja que estava en llista d’espera per a un compte gratuït i…continue estaguent en llista d’espera.

Navegant navegant he trobat aquesta web: Grooveshark, que és un sistema paregut al de Spotify, però en aquest no és necessari que et registres si el que vols és sentir música, sense fer-te llistes de reproducció, amistats,… Jo si que m’he registrat. Aquest proveedor de música és compatible amb tots els sistemes operatius que tinguen el flash instl·lat perquè funciona per la web, amb flash, en la versió gratuïta, en la versió de pagament existeix un programa, però pareix ser que fa la mateixa funció.

He estat llegint comparacions entre Spotify i Grooveshark i en totes ix guanyant Grooveshark, encara que la majoria del mercat d’aquest tipus el té Spotify, be siga per una moda o a saber que. Jo no puc treure conclusions favorables cap a algun dels dos productes perquè per ara sols he provat el Grooveshark i dic que m’ha agradat molt, hi ha molt tipus de música i sols hi apareix un poc de publicitat, no anuncis que diuen que apareixen en Spotify.

Així que ja sabeu, l’alternativa a Spotify és el Grooveshark, segur que és millor, proveu-ho i compreu (el qui puga)segur que guanya el Grooveshark

Configuració de la xarxa de telefonia

Aquest és el diagrama de les connexions de la xarxa de telefonia que vull arribar a fer, per ara l’apartat que ja està realitzat (com ja ho he dit al post anterior) és el del edifici 1 amb connexió a la telefonia analògica, la interconnexió entre 3CX i ELASTIX també ho he aconseguit però sols en xarxa local, a través de Internet i darrere de tallafocs encara no ho he aconseguit

També estic tinguent problemes amb la detecció de la targeta X100P que vaig comprar en X100P.com (per a enllaçar la central elastix amb la telefonia analògica), he estat llegint per ahí i pareix que siga problemes de ls IRQs però no m’he posat a vore-ho be, a part que he llegit que no és compatible aquesta targeta amb la telefonia de l’estat espanyol (no se perquè no ho he llegit abans, jaja). Però fins que no em pose no puc treure ninguna conclusió respecte a aquest tema

3CX – SPA3102

Ja he rebut el SPA3102 de Linksys. Aquest ‘aparatet’ té un port FXO i un FXS, a part d’un port rj45 per a connectar-se a la xarxa i un altre per a connectar ordinadors al SPA3102 que també fa de servidor DHCP i switch si fa falta.

La connexió entre el 3CX (versió v8.0.10824.716) i el SPA3102 és ben senzilla. Es configura un nou dispositiu PSTN, indicant que és SPA3102 i després es seguixen els passos per a la configuració de l’enllaç i al final es crea un arxiu de configuració per a ‘pujar’ al SPA3102 i que es configuren tots els paràmetres.

Una vegada es té l’arxiu de configuració al pc, aquest s¡ha de ‘pujar’ al SPA3102, per a fer-ho hi ha diferents formes de fer-ho, la més fàcil que he vist és fer-ho per la web. Primer s’h de muntar un servidor TFTP, hi ha un gratuït i que no fa falta instal·lació anomenat TFTPD32, s’executa i en Current directory es posa la carpeta on es troba el fitxer de configuració (asegurar-se de tenir el tallafocs deshabilitat o els ports del TFTP oberts). Després s’obri un explorador web i s’escriu

http://ip_spa3102/admin/resync?tftp://ip_pc/nombre_fichero_conf

Automàticament s’actualitzarà la configuració del SPA3102 i ja està tot, es prova cridar a l’exterior (si s’ha configurat les regles correctament) i ja es podrà cridar, en el meu cas he configurat com a regles que si és un número de 9 dígits que les cridades vagen per el SPA3102, també faltaria les internacionals (Que comencen per 00), etc… però per ara per a fer les proves ja està be, he cridat a un fixe i a un mòbil, després també he cridat des d’un mòbil a casa i ha sonat al softphone, amb una comunicació correcta, per ara quan criden de fora no apareix qui és el que crida, sols la extensió que assigna el 3CX al SPA3102, però igual és perquè estic gastant la versió gratuïta o igual fa falta tocar algun paràmetre, ja ho investigaré