Kodi (XBMC) i Rpi (Raspberry)

Bon dia! Hui toca parlar del Kodi. Si, si Kodi, el que tota la vida ha sigut XBMC però ara ha canviat de nom. El canvi de nom és perquè en un principi aquest reproductor es va crear per a la XBox: Primer es deia Xbox Media Player, després va passar a Xbox Media Center (XBMC) i ja al final el nom s’ha quedat obsolet per a la funció que fa. Així que a partir de la v14 passa a ser Kodi.

Després d’aquesta xicoteta introducció anem a seguir…Kodi està disponible per a múltiples plataformes però ens centrem en Raspberry. Hi ha dos distribucions (que jo conega) amb aquest software: OpenELEC i OSMC, de les quals m’he decidit per OpenELEC. Aquesta elecció no ha sigut per res en especial, simplement perquè m’ha paregut veure més info al respecte o perquè porta més temps ‘al mercat’ i per a mi això suposa més estabilitat.

La instal·lació d’aquesta distro és molt senzilla, anar a la seva web oficial, baixar-se la imatge corresponent i ‘cremar-la’ a la SD. IMPORTANT: Rpi i Rpi2 no utilitzen la mateixa imatge. Com la funció d’aquest dispositiu és reproduïr imatge/música/video del NAS no ens importa molt la capacitat de la SD, en poder ‘cremar’ la imatge ja és suficient.

Anem al tema: Tot açò és per a poder veure per una TV sense connectivitat el contingut multimèdia del NAS. Si tens una Smart TV no fa falta que seguixques llegint més, si tens una TV capaç de reproduïr contingut via upnp val la pena que seguixques llegint ja que aquest ‘aparatet’ et servirà per a més (com per exemple escoltar radio via internet, veure TV online, youtube, evernote, jugar a emulador de mame/nes,…) ara que he comentat aquestes utilitats igual si tens Smart TV també voldràs canviar jeje.

La connectivitat entre Rpi i TV està clara: connectar el cable HDMI entre Rpi i TV, si tens un port USB lliure a la TV pots alimentar la Rpi amb aquest port.
La connectivitat entre Rpi i la xarxa: Pots utilitzar el cable ethernet o posar-li un adaptador Wifi USB, jo he provat un xicotet de Belkin i el OpenELEC l’ha reconegut sense fer jo res. Després s’accedix a les opcions de sistema de OpenELEC (hi ha que diferenciar entre opcions de sistema de OpenELEC i opcions de sistema de Kodi), es tria la xarxa que es vol i es configura (si tens una clau de xarxa que tinga simbols extranys com per exemple un % pot ser no et connecte, a mi m’ha passat i ho he tingut que canviar).

Ara ja tenim la Rpi connectada a la TV, la TV en marxa i vegent per pantalla el Kodi. Ja està! No, encara no. Com ‘maneje’ ara això? Es pot interactuar amb Kodi de 3 formes diferents (que jo conega):

  • Teclat: Li claves un teclat USB i a rodar!
  • Mòbil: Hi ha aplicacions per a aindroid i iphone que controlen el Kodi via wifi, no ho he provat però supose que serà connectar-se a la mateixa xarxa, configurar el dispositiu a controlar (via IP o automàticament) i a rodar!
  • ‘Mando a distancia’: Segurament és aquesta la opció que ens quedem, un teclar per damunt la taula no queda be, tenir que dependre del mòbil no està mal però no acaba d’agradar molt, però tindre el ‘mando’ si! En aquest punt podem diferenciar 2 subapartats:
    • ‘Mando’ dedicat: La TV té un ‘mando’, el DVD/Homecinema/… en té un altre, aleshores la Rpi en tindrà un altre, (no va a ser menys!). Hi ha receptors IR USB per la xarxa compatibles per a Kodi, podeu buscar a Google però jo he descartat aquesta opció perquè no m’ha fet falta.
    • ‘Mando’ de la TV: Controlar el Kodi amb el ‘mando’ de la TV seria la millor opció, no? Doncs si que es pot! A la versió 1.0 del HDMI (si no m’enganye de versió) va apareixer el CEC, amb el qual la comunicació HDMI ha passat a ser bidireccional: La TV rep la senyal de video i so però també envia senyal (les tecles que es presionen al ‘mando’).

Després d’aquesta explicació hem escollit interactuar amb Kodi mitjantçant el comandament de la TV. Qualsevol TV que tinga HDMI segurament serà compatible amb CEC. Segons la marca de la tele el CEC es nombra de forma diferent (LG:SYMLINK, SAMSUNG:ANYNET, SONY:BRAVIA LINK,…) però fan la mateixa funció. Per a comprovar si està configurat correctament sols tenim que pulsar els cursors del comandament i veure si es mou el menú del Kodi, si es mou es que per defecte està activat, si no es mou es que ho tens que activar. He provat en LG i automàticament ho reconeix, en canvi en Samsung he tingut que activar aquesta opció pulsant el botó de SYMLINK i seleccionar el dispositiu.

Ara el primer pas és comprovar si tenim connectivitat a la xarxa accedint a les propietats del sistema de OpenELEC, si tenim wifi la tindrem que configurar. Ja que estem en aquest apartat també va be habilitar l’accés SSH al sistema (després ens farà falta). Es pot canviar el nom del dispositiu, fer un backup, restaurar,…

El següent pas és configurar els accesos als continguts. Al NAS està configurat el servici de UPNP/DLNA (no és el mateix un protocol que l’altre, el segón deriva del primer i és un poc més restrictiu en alguns temes però per a un usuari normal casi que podriem que si no és el mateix… es pareix prou), aleshores el Kodi l’utilitzarem com a client upnp. Afegim els accesos upnp tant a la música com al video o imatge, no ho explique perquè és bastant fàcil.

L’últim pas és comprovar que funciona correctament!

Aquesta ha sigut una explicació ‘per damunt’ o poc tècnica del tema, ho he intentat encarar més a entendre de que va açò que a l’apartat tècnic del ‘açò’.

No ho he comentat però crec que el millor és utilitzar un teclat USB per a la primera vegada que es posa en marxa el sistema, així podem configurar més ràpidament els accesos, la configuració de la wifi, configuració del sistema,…. jo no ho he fet i he invertit més temps configurant la wifi, els accesos,…

Per a apartats més tècnics sempre tenim les wikis:
– Kodi: http://kodi.wiki/
– OpenELEC: http://wiki.openelec.tv/index.php/Main_Page

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *