Altures, percentatges i graus

Altures, percentatges i graus

Hui toca parlar d’un tema que sempre he tingut curiositat i que m’ha portat mal de cap, és calcular el desnivell que pot haver entre dos punts distints. Hi ha dues formes d’expresar el desnivell: en percentatges (%) o en graus (º), el resultat és el mateix… si una costera està empinada… està empinada tant en graus com en percentatges.

Hi ha taules d’equivalència per ahí per la xarxa però del que hem d’estar segur és que 0% = 0º i que 100% = 45º

 

Calcular %

Per a calcular el % és tant simple com dividir la distància vertical entre la distància horitzontal i multiplicar per 100, el problema és que la distància en horitzontal no és la distancia recorreguda, com es pot observar a la imatge:

01

Calcular º

Per a calcular el º el que s’ha de fer és dividir la distància vertical entre la distància recorreguda (recordar que les dues distàncies deuen estar en les mateixes mides, metres en metres i kilòmetres en kilòmetres) i així s’aconsegueix el sinus de l’àngle. Ara és quan es necessita una calculadora per a fer el arcsinus d’aquest resultat i veure els graus.

02

Passar de º a %

Per a passar de º a % el que s’ha de fer és calcular la tangent del º i multiplicar per 100

03

Passar de % a º

Per a passar de % a º el que s’ha de fer és dividir el % per 100 i després calcular el arctangent

04

Finalment dir que si que poden haver pendents de més del 100% ja que la pendent màxima que pot haver (sense caure enrere) és de 90º, a partir d’ahí ja tens que nugar-te en una cordeta, jaja

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *