Instal·lació bàsica del Raspbian a Raspberry Pi B+ (i A+)

Al final m’he fet amb una Raspberry Pi B+, ja que per al tema de les còpies de seguretat de RSYNC que he anat comentant necessitava un pc amb USB i el servidor que tinc no em fa eixa funció. I com en la feina m’ho comentaven el tema de la Raspberry, he pensat que estaria be fer-se amb un aparell d’aquestos a veure que fa.

L’he comprat de PC Componentes i te l’envien amb una caixeta. Realment és menut, més o menys com un disc de 2’5″ i no porta cap accesori (ni carregador, ni res de res). Així que he tirat ma de telèfons retirats per a aconseguir alimentador (utilitza el mateix tipus d’USB que els telèfons d’ara, si si ixe que és xafadet!) i també per a aconseguir una microSD per a instal·lar el sistema, encara que si després vas a connectar-li un disc dur per USB i deixar-ho sempre així no és necessari perquè pots particionar el disc dur i aprofitar un trocet per al sistema.

He estat mirant per la web de la Raspberry quins sistemes se li pot instal·lar, i com jo estic acostumat al Debian i totes les seves versions he vist que la que millor m’anava a mi es la de Raspbian.

Revisant els mètodes d’instal·lació he vist que per regla general existix una imatge, que la “cremes” al disc i arreando! Clar com el hardware és sempre el mateix… en tenir una imatge creada ja no fa falta res mes. Aquestes imatges, al menys la del raspbian, ocupen uns 8Gb descompreses i ve un sistema complet amb el seu entorn gràfic i tot.

Aquest era per a mi el problema, que porta massa coses instal·lades. Jo ho vull per a utilitzar-ho com a ‘miniservidoret’ i no necessite tants programes corrent. He vist també que la gent es desinstal·la l’entorn gràfic però vulgues o no sempre es queden paquets instal·lats ocupant espai i/o memòria RAM. He revisat una mica més per la web oficial de Raspbian, allí explica com fer la instal·lació, també hi ha gent que ha fet el seu “unattended installation” i m’ha agradat un que sols fa una instal·lació bàsica i ademés instal·la un servidor SSH per a poder connectar-te. Altre punt a favor es que en compte d’ocupar 8Gb, aquesta cap en 512Mb

Aquesta instal·lació és ben senzilla: Es copia els fitxes que s’indiquen a la targeta microSD, es posa la targeta a la Raspberry i es connecta aquesta a la xarxa elèctrica i a la ethernet. També es pot connectar per HDMI a la televisió i connectar també un teclat però no és necessari, al iniciar buscarà un servidor DHCP per a que li done IP i es connectarà al servidor dels repositoris per a baixar-se el sistema.

Per a copiar els fitxers primer es formata la targeta en FAT32, després d’ací es baixa l’arxiu, que descomprimim el contingut a la targeta. I ja està tot! Ara posar la targeta a la Raspberry, enxufar-la i esperar més o menys 30 minuts. Realment no recorde el que m’ha tardat a mi però en 30 minuts ja està, és més, en la web diu que en 15 minuts ja pots tenir accés SSH (depenent de la teva connexió a internet).

Una vegada acabada la instal·lació es podrà accedir per SSH al ‘aparatet’, la direcció IP la podem averiguar connectant-nos al nostre servidor DHCP (casi sempre el router) i veure la nova concessió.

En la web ens recomana que el primer a fer després de connecar-se per SSH és deshabilitar l’usuari “pi” i canviar la contrasenya de root (per defecte “raspbian”), després configurar el locale (pel tema de configuració regional, teclat,…) i finalment el fús horari. I tot açò es fa d’aquesta manera:
passwd root (per a canviar la contrasenya de root)
dpkg-reconfigure locales (per a reconfigurar el locale)
En aquesta triarem es-ES UTF8
dpkg-reconfigure tzdata (per a configurar el fús horari)
Per a millorar l’administració de la memòra recomanen també instal·lar el següent paquet:
apt-get install raspi-copies-and-fills

Customitzar la instal·lació

També podem definir paràmetres com la IP (per si no tenim servidor DHCP o per si volem assignar-la manualment des d’un principi), la contrasenya de root, fús horari, mirror del repositori…. A la web ho expliquen, simplement és crear un fitxer a l’arrel de la targeta amb el nom de installer-config.txt i després incloure el que volem modificar. A continuació mostre tots els paràmetres que es poden modificar i els seus valors per defecte

preset=server
packages= # comma separated list of extra packages
mirror=http://mirrordirector.raspbian.org/raspbian/
release=wheezy
hostname=pi
domainname=
rootpw=raspbian
cdebootstrap_cmdline=
bootsize=+50M # /boot partition size in megabytes, provide it in the form '+M' (without quotes)
rootsize= # / partition size in megabytes, provide it in the form '+M' (without quotes), leave empty to use all free space
timeserver=time.nist.gov
ip_addr=dhcp
ip_netmask=0.0.0.0
ip_broadcast=0.0.0.0
ip_gateway=0.0.0.0
ip_nameservers=
online_config= # URL to extra config that will be executed after installer-config.txt
usbroot= # set to 1 to install to first USB disk
cmdline="dwc_otg.lpm_enable=0 console=ttyAMA0,115200 kgdboc=ttyAMA0,115200 console=tty1 elevator=deadline"
rootfstype=ext4
rootfs_mkfs_options=
rootfs_install_mount_options='noatime,data=writeback,nobarrier,noinit_itable'
rootfs_mount_options='errors=remount-ro,noatime'

I això és tot! vos deixe les URL’s d’interés

Pàgina oficial de la Raspberry Pi
Pàgina oficial de Raspbian
Pàgina oficial de la instal·lació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *